perjantai 27. lokakuuta 2017

Lemin särällä


Pääsin tänään erään paikallisen ryhmän mukana syömään Lemin särää. Kuka ei tiedä mitä särä on, seuraa lyhyt tietoisku:Särä on lampaasta ja perunasta leivinuunissa paistamalla valmistettu eteläkarjalainen perinneruoka, jota on valmistettu perimätiedon mukaan jo tuhat vuotta. Ainoana mausteena käytetään suolaa. Lihan kypsennyksen loppuvaiheessa kaukaloon lisätään kuorittuja, keitettyjä perunoita. Särän kanssa tarjotaan tyypillisesti ohrarieskaa, kotikaljaa ja vettä. 
Sen nimi tulee valmistamisessa käytetystä koivupuisesta puukaukalosta, särästä. 

Särää tarotaan isommalle porukalle kahdessa paikassa kippurasarvessa ja kotiseutuyhdistyksen museossa.

Itse olen käynyt kummassakin paikassa syömässä niin täytyy todeta että museossa parenpaa.En tiedä miksi. Tänään käytiin ravintola kippurasarvessa. En tiedä mutta heidän lihassa miun suuhun jäi joku outo maku, kalja oli vetistä ja alla oleva "sekametelisoppa" jääkylmää ja löysää...yritettiinkö kylmässäpitämällä saostaa kiisseliä ??Mutta kyllä on hienoa että perinneruokia pidetään hengissä...jos mahdollista menkää syömään särää. Mutta käykää syömässä kummassakin, voitte verrata. Ja tuo ohrarieska tajuttoman hyvää... särälounas n 33e/hlö, syödä saa niin paljon kuin jaksaa..itse otin vielä pullon lonkeroa(6e)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti